Τι γνωρίζουμε για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

 

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Μέχρι σήμερα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμος (ISS) έχει κάνει τον γύρο της Γης 117.433 φορές από τον Νοέμβριο του 2000! Έχει 51 μέτρα μήκος, 109 πλάτος και 20 ύψος! Τον βλέπεις από τη Γη αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί.

Κινείται με ταχύτητα 27.744 χιλιόμετρα την ώρα (ως προς τη Γη) και με απόσταση  από την επιφάνειά της Γης να κυμαίνεται μεταξύ 400,2 ως 409,5 χιλιόμετρα!

Μέχρι σήμερα έχει διανύσει περίπου 4 δισεκατομμύρια 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα και αν ταξίδευε σε ευθεία θα είχε φτάσει στον Ποσειδώνα!

Από τις 02/11/2000 μέχρι και σήμερα έχει συνεχή ανθρώπινη παρουσία. Κάθε περίπου 6 μήνες αλλάζουν. Ως τώρα έχουν φιλοξενηθεί περίπου 200 αστροναύτες από 15 χώρες!

Fun Fact: Έχουν πάει και επτά (οι πρώτοι στην ιστορία) διαστημικοί τουρίστες. Θα θέλαμε να ήμασταν στη θέση τους αλλά κάπως...κοστίζει! 

Σε 90 λεπτά ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει πραγματοποιήσει μία (1) πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη. Οι αστροναύτες κάθε 45 λεπτά βλέπουν μια δύση και μια την ανατολή του Ηλίου!

Θα ήταν κρίμα να μην αναφέρουμε τον σκοπό ύπαρξης του ISS και των αστροναυτών του. Εν ολίγοις, ο ISS χρησιμοποιείται ως ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Τα μέλη των πληρωμάτων του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού εκτελούν πειράματα στον τομέα της βιολογίας, της ανθρώπινης βιολογίας, της φυσικής, αστρονομίας, μετεωρολογίας, ιατρικής κ.α. 

Ο σταθμός είναι επίσης κατάλληλος για τον έλεγχο διαστημικών συστημάτων και εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη. 

Αφού μας άνοιξε η όρεξη, ας δούμε και ένα πολύ ωραίο βίντεο με μια ξενάγηση στο εσωτερικό του ISS:



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το κοσμικό ημερολόγιο: Ο άνθρωπος υπάρχει στη Γη μόνο λίγα δευτερόλεπτα!

Richard Feynman: Η αβεβαιότητα της γνώσης