Ομοιοπαθητική: Ψευδοεπιστήμη που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για την υγεία

 

Ομοιοπαθητική: Ψευδοεπιστήμη

Φαινόμενο placebo (πλασέμπο ή πλασίμπο) ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένας ασθενής παρουσιάζει βελτίωση ενώ λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή μια ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Πρόκειται δηλαδή για φαινόμενο αυθυποβολής, κατά το οποίο, ο ασθενής πιστεύοντας ότι λαμβάνει ένα φάρμακο που θα τον βοηθήσει, εξ'αιτίας αυτής της πεποίθησης και μόνο παρουσιάζει βελτίωση. 

Φυσικά όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο (δηλαδή η αυθυποβολή) με όλους όσους παίρνουν εικονικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψει η υγεία του ασθενούς εφόσον δεν ακολουθεί την κλασική ιατρική με τα «κανονικά» φάρμακα. 

Η ψευδοεπιστήμη της ομοιοπαθητικής που στην ουσία είναι ένα placebo από μόνη της, γιγαντώνεται με τον καιρό και όλο και περισσότερα «φυντάνια» ομοιοπαθητικοί «γιατροί» και «φαρμακοποιοί» κάνουν την εμφάνισή τους προωθώντας αυτή την επικίνδυνη «εναλλακτική ιατρική». Βέβαια, αν ο ασθενής, συνεχίζει (μαζί με την ομοιοπαθητική) και λαμβάνει φάρμακα από την κλασική ιατρική, δεν υπάρχει κίνδυνος στην υγεία του, παρά μόνο στη τσέπη του. Εκεί που γίνεται επικίνδυνη η ομοιοπαθητική, είναι όταν ο ασθενής παρατήσει τη κλασική ιατρική και συνεχίσει να λαμβάνει θεραπεία μόνο με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Το γνωστό Ελληνικό κανάλι στο Youtube «Mad Scientist», δίνει μια τεκμηριωμένη απάντηση σε όλους αυτούς τους «ψευδογιατρούς» της ομοιοπαθητικής που με επιστημονικό τρόπο αποδομεί αυτή την ψευδοεπιστήμη. 

Απολαύστε το βίντεο: Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To «Θαύμα» του «Αγίου Φωτός»...ανάβει με αναπτήρα

Γιατί ο ουρανός είναι μπλε?