Η επιστημονική αλήθεια για τις Μάσκες στα σχολεία

Μάσκες στα σχολεία

Ας μου επιτραπεί να δανειστώ αυτό το υπέροχο και άκρως επιστημονικό αλλά και γεμάτο λογική και ορθολογική σκέψη κείμενο του Dr. Δημήτρη Μπαλατσούρα, ο οποίος είναι Ιατρός ΩΡΛ, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιώς.

Ο κ. Μπαλατσούρας, προσπαθεί μέσα από την επιστημονικότητα που τον διακατέχει να βάλει στη θέση τους όλη αυτή την παραφιλολογία, την επικίνδυνη συνομωσιολογία πολλών «ψεκασμένων» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναπαράγουν με περισσή σιγουριά τα αντιεπιστημονικά δεδομένα που έχουν να μας πουν πως η μάσκα είναι επικίνδυνη για τα παιδιά. Ας απολαύσουμε τον γιατρό του οποίου το κείμενο ανέβηκε την 23 Aυγούστου 2020 στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook:

Γράφει ο Dr. Δημήτρης Μπαλατσούρας

Άνθρωποι, που μέχρι χθες τους θεωρούσες νοήμονες, πιστεύουν σήμερα ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία στην οποία συμμετέχουν ΟΛΕΣ οι χώρες σε όλες τις ηπείρους, ΟΛΑ τα νοσοκομεία και ΟΛΑ τα πανεπιστήμια του κόσμου, ΟΛΟΙ οι πρωθυπουργοί και ΟΛΟΙ οι υπουργοί, που για κάποιο λόγο συμφώνησαν να καταστρέψουν τις οικονομίες των κρατών τους και ενδεχομένως τις καριέρες τους, ώστε να βγάλουν δήθεν λεφτά μερικές εταιρείες με εμβόλια και να μας βάλει τσιπάκια ο Μπιλ Γκέϊτς! Πραγματικά κάτι δεν πάει καλά. Με τους ανθρώπους αυτούς δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς επειδή γίνονται πιο εμμονικοί στις απόψεις τους και ιδιαίτερα επιθετικοί, οπότε δεν πετυχαίνεις κάποιο αποτέλεσμα, μιλώντας με επιχειρήματα που στηρίζονται στην κοινή λογική.

Οι ανόητοι αυτοί που βγαίνουν καθημερινά στην τηλεόραση και με αφοπλιστική αφέλεια και συνάμα απέραντη βλακεία ισχυρίζονται ότι ο ιός δεν υπάρχει, δεν κάνουν μια βόλτα έξω από τον αυτάρεσκο ναρκισσιστικό και αντικοινωνικό κόσμο τους, για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στην ανθρωπότητα; Έχουν αντιληφθεί ότι από προχθές, περάσαμε τους 800.000 θανάτους παγκοσμίως και ότι ο αριθμός αυτός μεγαλώνει διαρκώς, ενώ ακόμη δεν έχουμε καν πλησιάσει προς το τέλος της χρονιάς αυτής και ο χειμώνας είναι μπροστά μας;
Σχετικά όμως με τις μάσκες στα σχολεία, το θέμα είναι ευρύτερο και απασχολεί πολλούς γονείς που προβληματίζονται, ακούγοντας τις διάφορες ανοησίες που κυκλοφορούν και μη έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ υπάρχει και ο γνωστός υπερπροστατευτισμός πολλών Eλλήνων γονέων. Γιαυτό αποφάσισα να γράψω λίγα πράγματα, για να δουν όσοι γονείς με διαβάσουν, ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, και το σημαντικότερο, να μην δημιουργήσουν αρνητική προδιάθεση για την μάσκα στα παιδιά τους.

1. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Πρόσφατα διαβάσαμε ένα κείμενο που κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο ενός παιδιάτρου γνωστού Ιατρικού Κέντρου, στο οποίο ισχυρίζεται ότι με την μάσκα μπορεί να αποφραχθεί το στόμα και η μύτη του παιδιού, να μην περνάει ο αέρας, οδηγώντας τελικά σε αιφνίδιο θάνατο! Είναι να απορείς πως έγραψε τέτοιο κείμενο γιατρός, και μετά την κατακραυγή από τον ιατρικό κόσμο, έγραψε δεύτερη ενημέρωση όπου προσπαθεί κάπως να το ανασκευάσει, αλλά η ζημιά ήδη έχει γίνει. Υπάρχουν επίσης πολλλές αναρτήσεις με πόστερς, στα οποία παρουσιάζονται διάφορα ψευδοεπιστημονικά στοιχεία από τους “Πανεπιστήμονες” του Facebook, ότι τάχα η μάσκα ελαττώνει το οξυγόνο δημιουργώντας υποξία και αυξάνει το διοξείδιο του άνθρακος δημουργώντας υπερκαπνία, με φυσικά τελικό αποτέλεσμα την αδυναμία, λήθαργο κλπ.
Για να κατανοήσετε τα επόμενα, θα γράψω λίγα στοιχεία για τις μονάδες μέτρησης του μήκους με απλά λόγια.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το χιλιοστό (mm) είναι το ένα χιλιοστό του μέτρου. Το ένα χιλιοστό του χιλιοστού λέγεται μικρόν (μm) και το ένα χιλιοστό του μικρού λέγεται νανόμετρο (nm). Στη Βιολογία μας χρειάζονται συνήθως μεγέθη της κλίμακας του μικρού και του νανομέτρου. Οι μάσκες που χρησιμοποιούμε περισσότερο είναι:

1) Οι αναπνευστικές (ιατρικές), όπως οι N95, FFP2, FFP3, κ.α. που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς. Αυτές έχουν πόρους μεγέθους 0.3 μm (μικρών).
2) Oι απλές χειρουργικές μάσκες, που χρησιμοποιούνται από όλο τον κόσμο και έχουν πόρους 3 μm.
3) Oι υφασμάτινες μάσκες, που έχουν ακόμη μεγαλύτερους πόρους. Ξέρετε ποια είναι τα μεγέθη των μορίων του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακος; Του μεν O2 είναι 0.299 nm (νανόμετρα) και του CO2 0.330 nm, δηλαδή κάπου 9 με 10.000 φορές μικρότερα από τους πόρους της απλής χειρουργικής μάσκας!

Είναι φανερό λοιπόν πως τα μόρια των αερίων αυτών είναι τόσο μικρά σε σχέση με τους πόρους σε όλους τους τύπους μάσκας, που μπορούν να περνάνε ανεμπόδιστα. Υπάρχουν επίσης, διάφοροι άλλοι ισχυρισμοί των “αντιμασκιστών”, ότι τάχα η μάσκα καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την συμπαθητική λειτουργία με έκκριση κορτιζόλης, κλπ. Ένα σωρό επιστημονικοφανείς θεωρίες που είναι ΟΛΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ! Ποτέ μην δέχεστε ότι σας σερβίρουν και να ενημερώνεστε από επίσημες επιστημονικές πηγές, αντί να πιστεύετε ότι αρλούμπα διαβάζετε στο FB.

2. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC (Center for Disease Control and Prevention) oι μάσκες μπορούν να φοριούνται με ασφάλεια από την ηλικία των 2 ετών και επάνω. Τα παιδιά από την ηλικία των 10 και άνω, μπορούν να φορούν την μάσκα άριστα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα παιδιά μεταξύ 3 και 9, μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα, όσον αφορά όχι την ασφάλεια της υγείας τους, αλλά την ορθή χρήση της. Πολλά μικρά παιδιά όμως, ακόμη και κοντά στο κατώτερο όριο της γκάμας των ηλικιών αυτών, με την κατάλληλη εκπαίδευση και οδηγίες μπορούν να την φορέσουν σωστά. Είναι απίστευτη η δεκτικότητα και αυτό που λέμε στην ιατρική “νευροπλαστικότητα” του νεαρού εγκεφάλου στην μάθηση και την προσαρμογή.

Μα θα αναρωτηθούν πολλοί γονείς, είναι δυνατόν να δεχθεί το παιδί μου την μάσκα; Ίσως να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά οι μάσκες είναι μέσα στην κουλτούρα και τον κόσμο των παιδιών. Μεγαλώσαμε οι παλιότεροι με τον Ζορρό, τον Batman και απολαμβάνοντας το V for Vendetta και το Mask στον κινηματογράφο. Yπάρχουν επίσης, ο Spider-Man, ο Ιron Man, ο Captain America και όλοι οι ήρωες των Marvel. Τα παιδιά δεν έχουν καμιά αντίρρηση στο να φορέσουν μάσκες, αρκεί να μην τα προδιαθέσουν αρνητικά οι γονείς.

Φυσικά, υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες παιδιών, όπως αυτά που έχουν νοητική υστέρηση ή πάσχουν από αυτισμό, και συνήθως πηγαίνουν σε ειδικά σχολεία. Στις κατηγορίες αυτές θα πρέπει να προνοήσει το κράτος για μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, δίχως την χρήση μάσκας. Επίσης, σε παιδιά κωφά ή με μεγάλη βαρηκοϊα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικές μάσκες με διαφανή περιοχή για το στόμα ή διαφανείς ασπίδες, και το κράτος θα πρέπει να το φροντίσει αυτό, επίσης. Άλλες κατηγορίες παιδιών που εξαιρούνται είναι όσα έχουν βαρύ άσθμα, ή παρουσιάζουν δερματικές αλλεργίες στο υλικό της μάσκας. Τέλος, οι μάσκες δεν θα πρέπει να φοριούνται σε περιόδους έντονης άσκησης με ιδιαίτερη καταπόνηση του οργανισμού, π.χ. τρέξιμο, αθλοπαιδιές, γυμναστική.

3. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;

Το κομμάτι αυτό αφορά όλους και δεν προορίζεται μόνο για τα παιδιά, ισχύοντας φυσικά και για αυτά. Έρχονται λοιπόν εδώ, πάλι οι “Πανεπιστήμονες” του FB να αποφανθούν, και φυσικά αρνητικά, για την χρησιμότητά τους. Το σκεπτικό τους: Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει μέγεθος 100 nm. Οι μάσκες έχουν πολύ μεγαλύτερες διαμέτρους στους πόρους τους, επομένως οι ιοί μπορούν να περνούν ανεμπόδιστα και οι μάσκες είναι άχρηστες. Oι “καθηγητές” αυτοί δεν λαμβάνουν υπόψιν τα εξής:

α. Οι κορωνοϊοί (όπως και οι περισσότεροι άλλοι ιοί), δεν μεταδίδονται μόνοι τους, αλλά μέσα σε σταγονίδια από σάλιο ή βλέννα, μεγέθους μεταξύ 20 και 200 μm. Τα μεγαλύτερα από τα σταγονίδια αυτά πέφτουν, λόγω βαρύτητας, αλλά τα μικρότερα, μπορεί να εξατμισθούν και να ελαττωθούν σε μέγεθος, οπότε να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και μάλιστα για αρκετή ώρα. Και πάλι όμως έχουν μέγεθος μερικών μm (μέχρι 5 μm). Αυτά αποτελούν το λεγόμενο αεροζόλ, που είναι και το δυσκολώτερο στην αντιμετώπιση, επειδή παραμένει αιωρούμενο στην ατμόσφαιρα για πολλή ώρα. Για παράδειγμα, αν κάποιος πάσχων μπει σε ένα ασανσέρ και βήξει (δίχως να φοράει μάσκα), εκτός από τα σταγονίδια που πέφτουν κάτω, δημιουργείται και αεροζόλ στην ατμόσφαιρα για αρκετή ώρα μετά (το πόση, εξαρτάται από τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, κλπ), που μπορεί να μεταδίδεται σε όσους μπαίνουν στο ασανσέρ (εφόσον δεν φορούν μάσκα). Επομένως, το μέγεθος του ιού αυτό-καθεαυτό δεν έχει σημασία, εφόσον πάντα περιέχεται μέσα σε κάποιο σταγονίδιο/αεροζόλ.

β. Οι οπές της μάσκας είναι αρκετά μικρές, ώστε να συγκρατούν τα σταγονίδια αυτά. Ακόμη και οι υφασμάτινες μάσκες, που δεν είναι ειδικής κατασκευής, είναι αρκετά αποτελεσματικές, επειδή αφενός μπορεί να έχουν 2-3 στρώσεις, με αποτέλεσμα να μην ευθυγραμμίζονται οι οπές τους, αλλά και το ύφασμα έχει συνήθως κάποια τριδιάστατη υφή, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την δίοδο των ιών.

γ. Τα μικρού μεγέθους σταγονίδια με τους ιούς που περιέχουν δεν πορεύονται σε ευθεία γραμμή, αλλά πραγματοποιούν την ονομαζόμενη κίνηση Brown, δηλαδή άτακτες, τυχαίες κινήσεις, με αποτέλεσμα συνήθως να κάθονται επάνω στο τοίχωμα της μάσκας, αντί να διέρχονται από τους πόρους της.

δ. Επίσης, υπάρχει και το ηλεκτροστατικό αποτέλεσμα σε μερικά είδη υφασμάτινης μάσκας, με το οποίο εξουδετερώνονται πάρα πολύ μικρά σωματίδια.

ε. Τέλος, ένα άλλο ευεργετικό αποτέλεσμα είναι ότι φορώντας μάσκα, δεν μπορείς με τα χέρια σου να ακουμπήσεις στόμα-μύτη, που αποτελεί σημαντική οδό μετάδοσης του ιού, και αν το κάνεις κατά λάθος και ακουμπήσεις την μάσκα, μπορείς αμέσως να πλύνεις/απολυμάνεις τα χέρια σου. Η προστασία λοιπόν από όλων των ειδών τις μάσκες είναι σημαντική, ακόμη και από τις απλές υφασμάτινες, εφόσον τις φορούν όλοι.

Κυκλοφορούν 1-2 επιστημονικές εργασίες που προβάλλονται ξανά και ξανά, κατά τις οποίες τάχα δεν υπάρχουν αποδείξεις για την χρησιμότητα της μάσκας. Αν ψάξετε στις βάσεις των ιατρικών δεδομένων, π.χ. PubMed, θα βρείτε δεκάδες άλλες εργασίες, στις οποίες αποδεικνύεται η ωφέλεια από την χρήση της μάσκας. Στην ιατρική βιβλιογραφία, όπως γνωρίζουν όλοι οι γιατροί, μπορείς να βρεις τα πάντα, ακόμη και αντίθετες απόψεις να υποστηρίζονται από διαφόρους ερευνητές. Θα πρέπει όμως να ακολουθείς αυτό που υποστηρίζει η σημαντική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας και τα πιο καταξιωμένα ιατρικά περιοδικά και μέλη της και όχι κάποιες μεμονωμένες εργασίες που μπορεί να βασίζονται σε λανθασμένη μεθοδολογία ή κακή επιλογή υλικού.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι μάσκες είναι πανάκεια και παρέχουν απόλυτη προστασία, γιαυτό και χρειάζονται όλα τα υπόλοιπα μέτρα, όπως αποστάσεις και συχνό πλύσιμο/απολύμανση των χεριών. Ιδιαίτερα οι αποστάσεις είναι πολύ σημαντικό μέτρο, αλλά δεν γνωρίζω, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, αν μπορούμε να αυξήσουμε άμεσα τις σχολικές αίθουσες και τους εκπαιδευτικούς ή να εγκατασταθούν μονά θρανία, ιδίως για τα παιδιά μικροτέρων ηλικιών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

4. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στο άλμπουμ που σας παρουσιάζω, υπάρχουν φωτογραφίες με μαθητές από όλο τον κόσμο, που φορούν μάσκες στα σχολεία τους: Με ασφάλεια, τάξη, πειθαρχία, δίχως να παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα. Οι πρώτοι που εισήγαγαν την γενικευμένη χρήση της μάσκας ήταν οι Ιάπωνες, και τους ακολούθησαν οι περισσότεροι λαοί της Ανατολής, οι Κινέζοι, οι Κορεάτες, οι Βιετναμέζοι, οι Ταϋλανδοί. Αρχικά τις φόρεσαν για την αντιμετώπιση μεγάλων επιδημιών, αλλά στη συνέχεια τις φορούν σε μεγάλο ποσοστό και προληπτικά, αλλά και για λόγους προφύλαξης από την μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Την πανδημία του κορωνοϊού, όλοι αυτοί οι λαοί την αντιμετώπισαν με επιτυχία, έχοντας την εμπειρία της αντιμετώπισης μεγάλων επιδημιών και στο παρελθόν. Ένα από τα κυριότερα μέσα της αντιμετώπισης, το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου, ήταν οι μάσκες. Αλήθεια, στις χώρες αυτές, στις περισσότερες από τις οποίες το κλίμα είναι θερμό και υγρό, μπορούν να αναπνέουν, να σπουδάζουν, να εργάζονται κανονικότατα φορώντας μάσκες και εμείς δεν μπορούμε; Πόσες γελοιότητες και υστερίες του τύπου «I Can’t Breathe» θα δούμε ακόμη στη χώρα μας;

Αν αξιολογήσουμε την πορεία της COVID-19 στις χώρες αυτές βάσει των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού (μιάς και ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι επακριβώς γνωστός), έχουμε: Ιαπωνία 9, Koρέα 6, Κίνα 3, Βιετνάμ 0.3, Ταϋλάνδη 0.8, Ηονγκ Κονγκ 10, Σιγκαπούρη 5, Σρι Λάνκα 0.5, Nεπάλ 5, Ταϊβάν 0.3. Προς σύγκριση: Ελλάδα 23, και μερικές από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, ΗΠΑ 537, Βραζιλία 530, Βέλγιο 860, Ισπανία 617, Αγγλία 609, Ιταλία 586, Σουηδία 575. Xρειάζονται πολλές μελέτες, χρειάζονται πολλές εργασίες, πολλές θεωρίες, για να αποδείξουμε το αυταπόδεικτο, ότι οι μάσκες σώζουν ζωές; Η εμπειρία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ανατολική Ασία δεν μας το αποδεικνύει καθημερινά;

Ο υπεροπτικός Δυτικός Κόσμος όμως, δυσκολεύθηκε να δεχθεί την εμπειρία της Ανατολής και ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Η πιο καθυστερημένη μερίδα των Ρεπουμπλικανών του Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να υπακούσει και να φορέσει μάσκα, ξέρετε αυτοί που έπιναν χλωρίνη για να σκοτώσουν τον ιό, γιαυτό και τα πάνε τόσο καλά με την επιδημία, μη πέφτοντας κάτω από τα 1.000 θύματα ημερησίως! Οι χώρες όμως που είδαν τα κρούσματα να αυξάνονται, αρχίζουν πάλι και επιβάλλουν τις μάσκες, παντού και στα σχολεία, θα δείτε φωτογραφίες από την Αυστρία, την Γερμανία, την Γαλλία, το Ισραήλ.
Επειδή έχω κάνει πολλά ταξίδια στην Ασία, από την αρχή της πανδημίας ήμουν βέβαιος για την χρησιμότητα της μάσκας. Η πρώτη μου ανάρτηση για τις μάσκες έγινε από τις 30 Μαρτίου, όταν ακόμη στην Ελλάδα ήταν όλοι εναντίον της, όταν ο ΠΟΥ, οι CDC Ευρώπης και Αμερικής, όλες οι υγειονομικές αρχές του δυτικού κόσμου, σύστηναν την μη γενικευμένη χρήση της, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτησή μου αυτή, στο link:
https://www.facebook.com/dimitris.balatsouras/posts/2845067048941696

5. ΛΑΘΗ, ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Είχα την ελπίδα ότι μπορεί να γλιτώσουμε το δεύτερο κύμα. Βασιζόμουν στο ότι αφενός το καλοκαίρι οι κορωνοϊοί εξασθενούν, βάσει της πρότερης εμπειρίας από άλλα μέλη της οικογένειας αυτής (αυτό μπορεί και εν μέρει να είναι αλήθεια, επειδή τα κρούσματα, παρότι περισσότερα από το πρώτο κύμα, φαίνονται κατ’ αρχήν να μην είναι τόσο βαριά), και αφετέρου στο ότι επιδημίες του παρελθόντος με κορωνοϊούς, π.χ. ΜERS, ξαφνικά εξαφανίσθηκαν. Δυστυχώς η ελπίδα μου αποδείχθηκε φρούδα, και από την καμπύλη της τελευταίας εικόνας που παρουσιάζω, είναι πια φανερό ότι βρισκόμαστε στο ανοδικό σκέλος του δεύτερου κύματος και δεν ξέρουμε που θα φθάσει η κορυφή του. Όπως είχαμε συγχαρεί την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ για την στάση τους και την μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα να γίνει πρότυπο αντιμετώπισης της πανδημίας αυτής στην Ευρώπη, έτσι θα πρέπει να γίνει τώρα και η κριτική τoυς, για τα λάθη και τις παραλείψεις που μας οδήγησαν εδώ.

- ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Δεν μπορούσε να μην γίνει. Όταν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, με πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων άνοιγαν τα σύνορά τους, εμείς δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε κλειστοί, μέσα σε μια γυάλα, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους που ζουν από τα τουριστικά επαγγέλματα στην οικονομική κατάρρευση. Θα έπρεπε όμως, να γίνει υπό αυστηρότερους όρους, με PCR εξετάσεις σε όλους όσους μπαίνουν στην χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα και δεν θα μπορούσε να κάνει το τεστ δωρεάν σε τόσους ανθρώπους, είχε την επιλογή λοιπόν ή να ζητήσει να έχουν πρόσφατο μοριακό τεστ μαζί τους (όπως κάνει σήμερα), ή να γίνεται στα σύνορα επί πληρωμή, και οι εξεταζόμενοι να μπαίνουν σε καραντίνα για λίγες ώρες, μέχρι την λήψη του αποτελέσματος. Σίγουρα, θα ξέφευγαν μερικά περιστατικά, αλλά οι περισσότεροι θα εντοπίζονταν και θα ήταν εύκολη η ιχνηλάτηση των υπολοίπων. Το κόστος του τεστ, εφόσον γίνεται σε ευρεία κλίμακα, είναι λογικό, επιπέδου 50-70€ και νομίζω ότι θα μπορούσε να το διαθέσει κάποιος που επιλέγει να κάνει τουρισμό την δύσκολη αυτή περίοδο.

- Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ. Είναι βέβαιο ότι το άνοιγμα των συνόρων έδωσε το έναυσμα για το δεύτερο κύμα. Μην ξεχνάτε ότι στα τέλη του Μαϊου-αρχές Ιουνίου, όπως φαίνεται και στην καμπύλη, για αρκετές ημέρες τα κρούσματα ήταν μόνο 2 ή 3 ημερησίως, δηλαδή πρακτικά ο ιός είχε εξαφανισθεί από την Ελλάδα. Μετά το άνοιγμα, έγινε διασπορά σε όλη την χώρα, αφενός στις τουριστικές περιοχές, και αφετέρου σε πολλές περιοχές στις οποίες μετέβαιναν Έλληνες του εξωτερικού. Η μη λήψη μέτρων απομόνωσης πολλών εξ αυτών, έστω και για λίγες ημέρες, προκάλεσε την αρχική διασπορά. Διασπορά, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ομαδικές συναθροίσεις, τα πανηγύρια, τις συναυλίες, τα πάρτυ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση εδώ έδειξε μεγάλη ολιγωρία και ανεξήγητη χαλάρωση. Αντί τα μέλη της να τηρούν υποδειγματικά τα μέτρα, να φορούν μάσκες, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, προσπαθώντας να δώσουν το σωστό παράδειγμα, είδαμε ακριβώς το αντίθετο. Πολλοί ιθύνοντες να μην παίρνουν κανένα μέτρο και να συνωστίζονται σε εγκαίνια, εκδηλώσεις ή και πανηγύρια, δίνοντας το λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ιός τέλειωσε, η αντίληψη αυτή είναι που πληρώνουμε σήμερα. Επίσης, σταμάτησε εντελώς η ενημέρωση, οι οδηγίες και τα σποτ στην τηλεόραση. Ευτυχώς, τώρα δείχνουν κάπως να έχουν συνέλθει, μετά την θερινή ραστώνη, και ας ελπίσουμε αυτό να συνεχισθεί.

- Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ. Παρότι ο ΕΟΔΥ και ο Σωτήρης Τσιόδρας αντιμετώπισαν υποδειγματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας, έκαναν ένα μεγάλο λάθος, όσον αφορά την χρήση της μάσκας. Σύμφωνοι, ακολούθησαν τις τότε οδηγίες του ΠΟΥ και των CDC Ευρώπης και Αμερικής, οι οποίες μετά άλλαξαν, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι τόσο αρνητικοί στην χρήση της. Ο αρνητισμός αυτός, η συνεχής υπόδειξη των κινδύνων από την μη ορθή εφαρμογή της και η αποδόμηση της χρησιμότητάς της, έκαναν σήμερα δύσκολη την κατανόηση της ωφέλειάς της, γεγονός που έχει αποδειχθεί από όλες τις επιστημονικές έρευνες. Το αποτέλεσμα είναι η γενίκευση της χρήσης της μάσκας να αντιμετωπίζεται από πολλούς με δυσπιστία, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι σε μια νέα, αδιερεύνητη ακόμη επαρκώς πάθηση τα δεδομένα μπορεί συνεχώς να αλλάζουν. Κάποιοι αφελείς (ή αρριβίστες;) δικηγόροι, μάλιστα, ετοιμάζονται να υποβάλλουν και μηνύσεις, μη αντιλαμβανόμενοι τον βασικό αυτό κανόνα της έρευνας και της επιστήμης.

- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Αυτά που θα γράψω βασίζονται στις Οδηγίες του ΠΟΥ και του CDC, στην έρευνα της βιβλιογραφίας και στην προσωπική και επαγγελματική εμπειρία μου. Προσωπικά πιστεύω ότι η καθολική χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο μέσον για την αποφυγή εξάπλωσης της επιδημίας, περισσότερο και από την τήρηση αποστάσεων. Ο λόγος είναι ότι τις μάσκες είναι εύκολο να τις φοράμε συνεχώς, όταν βρισκόμαστε κοντά σε άλλους, ενώ τις αποστάσεις είναι πολύ δύσκολο να τις τηρήσουμε παντού, σε ορισμένες συνθήκες συγχρωτισμού.

- Όσον αφορά τα παιδιά, θεωρώ ότι επιβάλλεται η χρήση της μάσκας στις ηλικίες των 10 ετών και άνω, εκτός από τις λιγοστές ειδικές εξαιρέσεις που προαναφέρθηκαν, δηλαδή παιδιά με βαρύ άσθμα, νοητική υστέρηση, αυτισμό ή άλλες σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές και σοβαρή αλλεργία εξ επαφής.

- Στα παιδιά μικρότερης ηλικίας, νομίζω ότι οι μάσκες πρέπει να είναι προαιρετικές, λόγω πιθανών δυσκολιών στην ορθή εφαρμογή τους. Στις μικρότερες αυτές ηλικίες, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις αποστάσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν και εφ’ όσον υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι, ή στην εκπαίδευση εκ περιτροπής. Σημειωτέον, αυτό όχι για να μην κινδυνεύσουν οι μικροί μαθητές αφού στις ηλικίες αυτές ο ιός δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση, αλλά για να μην μεταδώσουν τον κορωνοϊό στους γονείς τους και τους παππούδες τους, συμβάλλοντας στην διασπορά της νόσου. Φυσικά, εφόσον το παιδί έχει αυξημένη αντίληψη και μπορεί να μάθει την σωστή εφαρμογή και χρήση της μάσκας, εξυπακούεται ότι είναι καλό να την φοράει.

- Όσον αφορά την μεγάλη εικόνα, την εξέλιξη του δεύτερου κύματος, ας κρατήσουμε όλοι τα γνωστά αυτά μέτρα, τις μάσκες, τις αποστάσεις, το πλύσιμο χεριών, την αποφυγή κατά το δυνατόν συνθηκών συγχρωτισμού, και θα αποφύγουμε τα χειρότερα. Αν τα είχαμε τηρήσει όλα αυτά και την άνοιξη, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει και το πρώτο lock down.
Ας κρατήσουμε όλοι ΑΜΥΝΑ, μέχρι να βγει το εμβόλιο ή τα εμβόλια. Ξέρουμε βέβαια ότι θα αντιμετωπίσουμε τότε το τρίτο κύμα, μετά τους Συνωμοσιολόγους και τους Αντιμασκιστές, τους Αντιεμβολιαστές, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει τις προκαταρκτικές αναρτήσεις τους. Φαίνεται πάντως, ότι και οι τρεις κατηγορίες αυτών των προβληματικών ανθρώπων, αλληλοεπικαλύπτονται. Απολαμβάνουμε εφέτος μια “light” εκδοχή του πλανήτη μας, όπως την οραματίζονται οι Αντιεμβολιαστές, την ανθρωπότητα δηλαδή να υποφέρει τα πάνδεινα από μια πάθηση δίχως εμβόλιο ακόμη. Και λέω “light”, επειδή η κανονική εκδοχή, αν επικρατήσουν οι απόψεις τους, είναι να κυκλοφορούν ελεύθερα και η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, και πολλές ακόμη μολυσματικές νόσοι που αντιμετωπίζονται σήμερα επιτυχώς με εμβόλια, με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και πολλαπλάσιους αρρώστους και την γη να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νοσοκομείο και νεκροταφείο. Ελπίζω να μην βρεθούν πολλοί που να συμμερίζονται το όραμα αυτό...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το κοσμικό ημερολόγιο: Ο άνθρωπος υπάρχει στη Γη μόνο λίγα δευτερόλεπτα!

Ο Carl Sagan μιλάει για τον Αρίσταρχο και τον Χόυχεν

Richard Feynman: Η αβεβαιότητα της γνώσης