Είναι λάθος να νιώθουμε Εθνικά Υπερήφανοι

Εθνική υπερηφάνεια: Λάθος ορισμός

Υπερηφάνεια, σύμφωνα με τον ορισμό, είναι το θετικό συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν έχει επιτελέσει ένα αξιόλογο έργο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αυτοεπιβεβαίωσή του. Όταν νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες, Τούρκοι, Ιρλανδοί, Ιταλοί κτλ, είναι λάθος διότι παρερμηνεύουμε τον ορισμό. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως χαίρεται ή νιώθει ευγνωμοσύνη που ένας συνάνθρωπός του ανακάλυψε ένα φάρμακο για μια ανίατη αρρώστια, όχι όμως υπερηφάνεια! Θα μπορούσε απλά να του αρέσει που ζει στην Ελλάδα, να χαίρεται και να προσπαθεί να γίνει αντάξιος των αρχαίων Ελλήνων Επιστημόνων και φιλοσόφων που έθεσαν τις βάσεις του πολιτισμού και της επιστήμης, όχι όμως να νιώθει υπερήφανος, είναι πέρα για πέρα ΛΑΘΟΣ έκφραση.

Σε αυτό το σημείο, έρχεται ο George Carlin, που με το εκπληκτικό του χιούμορ δίνει την απάντηση σε αυτούς που νιώθουν εθνικά υπερήφανοι. Θα σταθώ σε μια φράση του:

Υπερηφάνεια πρέπει να νιώθεις για κάτι που πετυχαίνεις ή αποκτάς με τον κόπο σου. Όχι, για κάτι που σου προέκυψε από το τυχαίο γεγονός της γέννησης.

Απολαύστε τον George Carlin:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το κοσμικό ημερολόγιο: Ο άνθρωπος υπάρχει στη Γη μόνο λίγα δευτερόλεπτα!

Ο Carl Sagan μιλάει για τον Αρίσταρχο και τον Χόυχεν

Richard Feynman: Η αβεβαιότητα της γνώσης