11η Σεπτεμβρίου 2001: Οι θεωρίες συνομωσίας καλά κρατούν

11 Σεπτεμβρίου, η αλήθεια


Οι θεωρίες συνομωσίας για πολλά θέματα έχουν πάρει τα πάνω τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του Διαδικτύου που χάρη της γρήγορης μετάδοσης της πληροφορίας, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να γίνουν Viral. Ειδικά όταν πρόκειται για Fake News, που σύμφωνα με έρευνες γίνονται γνωστά πολύ πιο γρήγορα από τις αληθινές ειδήσεις. Ίσως η μεγαλύτερη θεωρία συνομωσίας τα τελευταία χρόνια, είναι οιεπιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίουσ στις ΗΠΑ.

Για να δούμε εν ολίγοις τι έγινε:

Την 11 Σεπτεμβρίου 2001,  σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός από τους 19 νεκρούς αεροπειρατές, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.977 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, την ευθύνη για τις επιθέσεις είχαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της, Οσάμα Μπιν Λάντεν,  με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Υπάρχουν εκατοντάδες θεωρίες συνομωσίας για το θέμα αυτό και φυσικά πάρα πολλοί αρέσκονται σε αυτές και τις υιοθετούν χωρίς ψήγμα απόδειξης. Ο γνωστός Youtuber Mikeius, με το γνωστό του κωμικό στοιχείο, προσπαθεί να εξηγήσει την πιο ρεαλιστική εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους μέσα από την επιτυχημένη σειρά «Σκεπτικός Κάφρος» που ασχολείται με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

Απολαύστε το βίντεο:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το κοσμικό ημερολόγιο: Ο άνθρωπος υπάρχει στη Γη μόνο λίγα δευτερόλεπτα!

Richard Feynman: Η αβεβαιότητα της γνώσης

Ο Carl Sagan μιλάει για τον Αρίσταρχο και τον Χόυχεν